Kesan Omega-3 Kepada Bayi dan Wanita Hamil

Sharing is caring!


Seringkali bila ada wanita hamil, dia digalakkan mengambil Omega-3 atau ramai yang memanggilnya “Minyak Ikan”. Tahukah anda, wanita-wanita hamil kenapa anda sangat digalakkan untuk mengambil Omega-3 dan apakah kesan Omega-3 terhadap bayi dan anda? Adakah ia kesan yang baik atau kesan yang buruk.

Kesan Omega-3 kepada bayi dan wanita hamil adalah:

1.  Membuat bayi anda lebih bijak. 

Dalam tahun 80-an dan 90-an awal, penyelidikan awal mencadangkan bahawa bayi yang menerima formula yang diperkaya dengan DHA mengalami perkembangan kognitif yang bertambah baik. Satu kajian 2003 dalam jurnal Pediatrics mendapati bahawa ibu-ibu yang mengambil Omega-3 semasa mengandung dan semasa proses penyusuan telah meningkatkan kebolehan kognitif anak-anak mereka pada usia 4 tahun. Pada tahun 2005, satu lagi kajian mendedahkan bahawa kanak-kanak sekolah yang telah diberi Omega-3 menunjukkan bacaan yang lebih baik dan skor ejaan. Memandangkan otak kanak-kanak tumbuh paling cepat semasa prenatal dan terus berkembang pesat pada tahun pertama kehidupan, tiga kali ganda dalam saiz pada akhir tahun pertama, ini adalah masa yang sesuai untuk mendapatkan DHA ke dalam dietnya

2.    Meningkatkan tumpuan .

Satu lagi kajian mendapati bahawa kanak-kanak kecil yang ibunya mempunyai tahap darah DHA lebih tinggi pada penghantaran adalah lebih baik dapat mengekalkan fokus pada objek berbanding dengan anak yang ibunya mempunyai tahap DHA yang lebih rendah.

3.    Meningkatkan penglihatan. 

DHA telah terbukti untuk membantu menajamkan penglihatan pada bayi.

4.    Tingkatkan mood.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa orang dewasa yang mengambil lebih banyak Omega- 3 ini mempunyai kadar yang lebih rendah gangguan mood dan bahawa wanita yang makan ikan yang tinggi dalam asid lemak semasa mengandung mengalami kurang kemurungan selepas bersalin. Mengapa ? Omega -3 boleh bertindak di dalam otak untuk meningkatkan tahap “gembira ” hormon seperti dopamine dan serotonin, neurotransmitter dalam otak yang juga disasarkan oleh beberapa antidepresan preskripsi.
 Saya akan makan untuk itu!

5.    Meningkatkan imuniti.

Asid lemak ini hebat juga telah dikaitkan dengan imuniti yang lebih baik. Dalam satu kajian, kanak-kanak kecil Denmark yang mengamalkan formula ditambah dengan minyak ikan mempunyai tahap yang lebih tinggi daripada protein itulah penting untuk fungsi imun yang sihat daripada mereka yang minum formula biasa atau susu lembu.

6.     Mengelakkan ekzema .

 Omega -3 boleh mengurangkan keradangan di semua bahagian badan, termasuk kulit. Menyediakan sedikit salmon atau sebahagian tuna kepada bayi anda sebelum 9 bulan sebenarnya boleh membantu untuk melindungi dia daripada keadaan kulit alahan, menurut satu kajian Sweden.

Kajian menunjukkan bahawa DHA, omega-3  yang telah ditunjukkan untuk meningkatkan perkembangan otak bayi, adalah baik untuk kanak-kanak dari semua peringkat umur.

Yang paling best, shaklee ada produk yang mempunyai 99% Omega-3 yang lebih dikenali sebagai Omega Guard. 

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Omega-3 Shaklee yang sangat bagus untuk anda yang sedang hamil atau untuk anak anda sama ada berusia 1 tahun hingga 17 tahun atau yang sedang belajar di kolej atau universiti boleh hubungi saya.

HANIM – 0179752684

COD Area: Shah Alam, jalan kebun, Kota Kemuning, Alam Budiman U10
Penghantaran seluruh malaysia boleh diuruskan dengan perkhidmatan POSLAJU.

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge