Adakah Kanak-Kanak WAJIB Mengambil VITAMIN TAMBAHAN?

Sharing is caring!

Ada seseorang bertanya pada saya, adakah kanak-kanak perlu mengambil sebarang vitamin? Ini kerana kanak- kanak tersebut masih dalam peringkat tumbesaran. Jawapan ringkas saya YA dan juga TIDAK..


Kenapa YA dan kenapa TIDAK?

Cuba kita tengok balik anak-anak kita.

  • Adakah mereka suka makanan FAST FOOD seperti McD, KFC, PIZZA etc?
  • Adakah mereka sangat CEREWET bab makan? Pilih makanan yang mana hendak dimakan sahaja.
  • Adakah mereka menghidap ASMA?
  • Adakah mereka AKTIF bermain dan bersukan?
  •  Adakah mereka VEGETARIAN?
  • Adakah mereka suka minuman BERKARBONAT?

Sekiranya anak anda makan makanan seimbang SETIAP HARI, mungkin anak anda TIDAK PERLU mengambil sebarang vitamin.Sekiranya anak anda tergolong seperti dalam list di atas, saya sarankan anak anda mengambil vitamin untuk kesihatan mereka.

6 JENIS VITAMIN daN MINERAL yang PALING PENTING untuk ANAK – KLIK LINK UNTUK BACA

Anak saya sendiri AYman Ziqri berumor 3 tahun 4 bulan saya bagi Vita C, Omega Guard dan juga Mealshakes Shaklee. Sebab dia sangat cerewet bab-bab makan. Nak kene ada ayam goreng baru nak makan nasik. Sayur pun suka ambil Bunga Kubis sahaja. Buah tak payah cerita. Semua dia makan – duku, langsat, pear, apple hijau, anggur, pisang. Tu semua buah favorite dia.

Lagipun anak saya fully breastfeed selama 3 tahun dan langsung tidak minum susu formula. Sehingga sekarang pun dia tak boleh nak telan susu formula. Vita C chew dia sangat suka walaupun masam. Sampai saya kena sembunyikan botol. Risau, kot2 dia ambil senyap-senyap.

Vita C Chew ni bagus untuk imun atau ketahanan badan dia daripada demam, batuk dan selsema. Ayman jarang demam. Dan yang paling best bila lepas makan Vita C terus bagitau, “ IBU, NAK NASIK NGAN AYAM.” MEmang bukak selerabetul Vita C Chew ni. Tambah pulak bila anak demam mesti mulut rasa pahit kan. Mesti bagi Vita C Chew ni. Confirm terus mintak nasik.

Omega Guard pulak supaya sel-sel otak terus berhubung dan berkembang. Umor 0-5 tahun adalah GOLDEN AGE di mana semua yang anak-anak tengok akan ditiru. Time ni la nak ajar anak mengaji, mengeja, kenal huruf, nombor etc.

 Mealshake saya campur dalam AIR MILO, rasa sangat sedap sebab MEALSHAKE dalam bentuk SERBUK PERASA FRENCH VANILLA. Makan ratah pun best. Melashake ni sebenarnya MULTIVITAMIN dalam bentuk serbuk. In case bagi yang tak boleh telan TABLET. Bukan saja kanak-kanak, orang dewasa pun boleh ambil. Ibu menyusu, ibu hamil pun boleh minum. Sedap sangat. Siapa yang tak pernah try, saya sarankan cik puan/tuan beli dan try MEALSHAKE.

Kalau cik puan/ tuan berminat nak order CHEWABLE VITA C, OMEGA GUARD dan MEALSHAKES shaklee, boleh hubungi saya:


Hanim Ismail
ID : 921943
WhatsApp / SMS /  Call : 0179752684

COD Area : Shah Alam, Jalan Kebun, Johan Setia, Kota Kemuning, Alam Budiman U10, UITM Puncak PErdana

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge