Anda Hamil Di Usia 40 an? Apa Risiko Yang Kita Perlu Ambil Tahu?

Sharing is caring!

Tahniah Puan Mengandung !!!! Terkejut kan…Terutama bila kita dah masuk 40an dan  mengandung pulak tu.. dah.la jarak anak sebelum ni lebih 5 tahun ke atas.. Apa yang kita perlu ambil tahu akan risiko yang bakal kita hadapi


Apa kita nak buat?


Biasanya doktor nasihatkan supaya jaga makan minum sebab bila dah umor 40.tahun ni kemungkinan risiko kita akan ada GDM (kencing manis time preknen) tu tinggi. Walaupun, sebelum ni kita takde kencing manis, tapi bila mengandung ni macam2 risiko boleh jadi. Bila dah ada risiko GDM ni, lagi jenuh la kita nak hadap nurse untuk amek darah tiap hari..

Satu lagi risiko time preknen di usia 40an ni adalah darah tinggi.. mintak jauh la kita kan? Pernah masa saya check.up kat Klinik Kesihatan Jalan Kebun, nurse ngan doktor.duk kalut sebab akak tu unor 45 tahun die tetiba kena darah tinggi over high sebab terlalu penat.. nampak.dia dah macam nak pengsan… Semua duk kalut tunggu ambulance datang bawak.g hospital. Kita tak nak macam tu kan..

Yang penting, di usia 40 an ni, kita kena :

✅ jaga makan dan minum (jangan guna istilah : makan puas hati nak makan apa time mengandung, nanti berpantang takleh makan dah, NO NO NO)

✅ rehat yang cukup tapi jangan bermalas-malasan sampai tak exercise.. heheh


✅ di hujung kehamilan banyakkan berjalan supaya memudahkan proses bersalin (doa kepada Allah jangan lupa)


✅ banyakkan minum air masak dan bukan air manis (untuk elakkan GDM)


✅ ambil vitamin untuk ibu mengandung bukan setakat yang basic seperti asid folic dengan tablet iron yang klinik kesihatan bagi je.


Kenapa kita kena ambil vitamin extra selain dari asic.folic dan tablet iron yang klinik kesihatan bagi?


💙 Kita dah masuk usia 40an, kalsium dalam badan pun dah semakin merosot.Bila mengandung, baby dan kita perlukan kalsium yang mencukupi untuk pertumbuhan tulang dan juga untuk kesihatan gigi mommy yang kuat.. takmo la masa preknen, gigi kita rosak.. tu petanda kalsium dalam badan semakin berkurangan.

💚 Cukup tak.protein yang kita ambil seharian? Protein ni sangat penting untuk penghasilan sel-sel yang baru setiap masa? Kalo time preknen, rambut gugur dengan jayanya, maknanya , protein yang diambil.tak mencukupi untuk kita dan baby.

💛 Perkembangan minda bayi bermula ketika di usia awal kandungan. Kita perlukan extra omega- 3 dan omega -6 untuk perkembangan minda bayi yang bagus dan boleh mengelakkan kelahiran bayi pra- matang.

💜 Iron formula memang perlu untuk naikkan HB ketika mengandung dan kombinasi dengan.vita C sangat membantu. Sistem imun kita akan lebih kuat dan insya Allah, demam selsema pun jarang menyinggah.



Saya sarankan ibu-ibu mengambil Set Hamil.Shaklee ni yang memang akan membantu ibu-ibu supaya lebih cergas dan bertenaga.dan untuk.pertumbuhan janin di dalam kandungan.

Lagipun, kita memang pentingkan bayi dalam kandungan kan?



Apa saja untuk zuriat tercinta ni walaupun di usia 40 an kan?

Mommies boleh hubungi saya ; pengedar shaklee jalan kebun – shah alam untuk sebarang info dan pembelian;

Email : hanim_ismail@yahoo.com.my
WhatsApp / SMS : 017 975 2684
COD Area : Shah Alam, jalan Kebun, Kota Kemuning, Johan Setia, Bukit Rimau, Bandar Putera 2, Rimbayu
Penghantaran ke seluruh Malaysia boleh diuruskan dengan perkhidmatan Poslaju dan GDEX.

Atau Mommies boleh membuat pembelian secara online terus melalui website Shaklee dengan menekan icon di bawah



💕Sebarang konsultasi dan cara pengambilan vitamin hanya diberikan Khas untuk Mommies yang menjadi kastemer saya sahaja. 💕

Sharing is caring!

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge