Apakah Pengaruh Pemakanan Terhadap Perkembangan Kanak-Kanak Sekolah Rendah

Sharing is caring!

Pemakanan di usia kanak-kanak sangat penting kerana mereka dalam proses tumbesaran. Ibu bapa disarankan memberi makanan terbaik kepada anak-anak di awal usia. Apakah pengaruh pemakanan terhadap perkembangan kanak-kanak. Lagipun di zaman serba canggih serba moden sekrang ni, ramai ibu bapa mengambil jalan mudah untuk memberikan makanan fast food serta processed food kepada kanak-kanak.

Yup.. tak dinafikan ramai parents bagi makan fast food kat kanak-kanak. Kadang-kadang sampai everyday bagi fast food. Setiap kali balik sekolah atau sebelum pergi sekolah sesi petang, kanak-kanak dijamu dengan fast food terlebih dahulu.

Kenapa pilih Fast food?

Sebab ia cepat dan mudah, senang.

OO… tapi sebenarmya ia tidak elok untuk kesihatan anak dalam jangka masa panjang.
Sepatutnya kanak-kanak diberikan makanan seimbang dan mempunyai protein , sayur, karbohidrat mengikut piramid makanan. Tapi, nak senang dan cepat punya pasal..senang je oder KFC @ McD.. Takmo2 gitu..

Dan yang paling menyedihkan , bila parents malas nak masak ada yang memasak MAGGI untuk anak yang berusia 1 tahun… Sedih sangat bila tau. Maggi memang tak elok untuk anak-anak. JAngan lah amalkan.


Kalau kita sibuk sekalipun, apa kata oder je Delivery untuk Makanan yang sihat ni, TErutama kat Area Shah Alam dan Klang Valley. Memang ada homemade food yang dimasak everyday fresh dan siap untuk delivery. Contoh kalau anak sekolah petang. Mintak suruh delivery jam 11. Sempat la kan anak2 makan nasik dulu. Sebab karbohidrat adalah sumber tenaga. Takde la melepet anak kat sekolah sebab takde tenaga kerana makan fast food semata.

COntoh FB yang banyak memberikan Food Delivery di sekitar Lembah Klang

Yana Food Delivery – area Meru, Setia Alam, Kapar


Dapur Tuan Food Delivery – area Shah Alam

dan banyak lagi tau…


Apa keburukan jika kita selalu memberikan makanan fast food kepada kanan-kanak:

πŸ‘Ž  kanak-kanak tidak mempunyai tenaga yang mencukupi untuk maintain cergas dan cerdas di dalam sesi pembelajaran

πŸ‘Ž  kanak-kanak mudah mengantuk

πŸ‘Ž  badan mudah menjadi letih

πŸ‘Ž  berisiko tinggi untuk mendapat penyakit kencing manis, darah tinggi di usia muda, kerana kandungan MSG yang tinggi di dalam fast food dan juga kerana kandungan gula yang tinggi dalam air berkarbonat (cth : Pepsi, Coke etc)

πŸ‘Ž  badan menjadi lembik tidak fit kerana pemakanan fast food hanya mempunyai lemak dan minyak yang tinggi. Untuk membentuk otot yang sihat dan kuat, kanak-kanak perlukan protein yang banyak.

πŸ‘Ž  Kanak-kanak menjadi lebih hiperactive dan sukar mengawal tantrum kerana mengambil makanan yang tinggi gula



Ada tak kita boleh nampak keadaan anak kita yang menjadi hiperactive dan suka buat tantrum? Mommies, please hentikan memberi makanan fast food dan processed food kalau betul-betul sayangkan mereka.

Tidak sempat nak masak, FOod Delivery ada. Tapi jangan oder yang fast food. Order makanan lunch yang sihat. Yang ada Nasik, Sayur dan Lauk

Tengok keratan akhbar ni, kanak-kanak sekarang mengalami masalah kurang nutrisi kerana suka makan fast food dan processed food yang senang dan cepat. Takmo la gitu. Tu yang anak mudah jatuh sakit, sebab takde zat atau nutrisi atau vitamin dari makanan fast food tu.



Apa Kata mommies sediakan yang terbaik untuk anak-anak mommies?
MOmmies boleh cuba ambil:

MEALSHAKES



πŸ˜‰  Ia mempunyai 24 jenis vitamin, mineral dan zat perlu dan juga lesitin soya yang bekerjasama dengan vitamin larut lemak. 
πŸ˜‰  KAya dengan protein untuk pembinaan sel kulit, kuku, rambut, organ, darah dan imun.
πŸ˜‰  Mengandungi asid folik, biotin, kalsium dan magnesium untuk membina tulang dan sel-sel untuk proses membesar.


VITALEA FOR CHILDREN

FORMULA SERBA BAHARU ini dicipta berteraskan kajian sains pemakanan yang telah dijalankan lebih 100 tahun serta bersandarkan panduan kepakaran para pakar pemakanan dan saintis penyelidik Shaklee. Ia mengandungi mikronutrien berspektrum luas.
  • Membekalkan 18 Vitamin dan Mineral
    • Penting untuk pertumbuhan dan perkembangan normal kanak-kanak
  • Rumusan Tidak Merosakkan Gigi
    • Dirumus dengan pemanis asli xylitol yang tidak menyebabkan cavity
  • Perisa Anggur Yang Enak
    • Sedap dikunyah, pasti digemari oleh kanak-kanak

CHEWABLE VITA -C PLUS
Meningkatkan Fungsi Imun
  • Perisa sitrus yang lazat
  • Sesuai untuk kanak-kanak atau orang dewasa yang menghadapi kesukaran menelan tablet
OMEGA GUARD
Minyak ikan tulen berkepekatan tinggi
OmegaGuardTM membekalkan spektrum luas asid lemak omega-3 gred farmaseutikal yang asli dan tulen.
Minyak Ikan
OmegaGuardTM membekalkan spektrum luas asid lemak omega-3 yang terdiri daripada tujuh komponen utama, termasuk EPA untuk kesihatan keseluruhan dan DHA untuk fungsi dan perkembangan minda yang normal. Satu sajian OmegaGuard membekalkan 990mg asid lemak omega-3.
Gred Farmaseutikal yang Tulen
OmegaGuardTM dihasilkan melalui proses proprietari penyulingan molekul berganda yang bertujuan untuk meningkatkan kepekatan asid lemak omega-3 dan pada masa yang sama menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang sering mencemari pelbagai spesis ikan.
Mommies boleh try bagi 4 jenis vitamin ni untuk anak-anak dan tengok perubahan yang ada pada anak.

Anak-anak mommies akan :

πŸ‘Lebih fokus masa sesi pembelajaran
πŸ‘Tidak mengantuk dalam kelas walaupun sekolah pagi dan petang
πŸ‘LEbih bertenaga tatkala yang lain dah habis energy
πŸ‘Mudah memahami apa yang cikgu ajar kat sekolah

SIapa yang tak nak anak cerdik dan pintar kan? Dan yang penting bertenaga kat sekolah. Lagipun sekolah sekarang dari pagi sampai petang. Kita kalau yang kerja ni pun letih seharian kat ofis, apa lagi anak-anak kita kan.
Lagipun kita lah penentu masa depan anak-anak kita, dan kita perlu bermula ketika mereka di awal usia lagi.
Jangan lupa berikan juga pemakanan seimbang yang mengikut piramid makanan.

Jangan ngelat tau.

Meh parents, sebarang konsultasi boleh hubungi saya:

WhatsApp /  SMS : 017 975 2684
COD ARea : Shah ALam, Jalan Kebun, Kota Kemuning, Johan Setia, Bukit Rimau, Rimbayu, Bandar Putera 2
Penghantaran ke seluruh Malaysia boleh diuruskan dengan perkhidmatan Poslaju dan GDEX

Atau mommies @ daddies boleh membuat pembelian secara online terus melalui website Shaklee dengan menekan icon di bawah

Sebarang konsultasi untuk cara pengambilan vitamin adalah KHAS untuk TUAN Tuan dan Puan-Puan yang menjadi kastemer saya SAHAJA


Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge