Cara Mudah Mengurangkan Sakit Gigi Sekiranya Dentist Tak Bagi Cabut Gigi Lagi

Sharing is caring!

Sakitnye gigi!!!  Nak buat kerja pun tak boleh sebab berdenyut-denyut sakitnya… Sampai rasa macam nak pecah kepala. Dengar anak2 menjerit dengan tantrum anak rasa macam nak hantuk je kepala kat dinding. Bagaimana cara mengurangkan sakit gigi yang melampau ni?




Kalau pergi jumpa dentist pun, sama ada doktor.akan bagi ubat tahan sakit jika gusi bengkak dan tidak boleh dicabut gigi on the spot ye.. gusi yang bengkak tu wajib surut bengkak dulu, baru boleh dicabut giginya.. tapi biasanya.bila gusi dah hilang bengkak, kita pun malas nak g cabut gigi kan? Ye dak…heheh😃

✔ Jika gusi bengkak, buat air garam suam dan berkumur dengan air garam. Berkumur Biar lama sikit supaya air garam dapat kurangkan bengkak..

Cara saya; Ambil satu mug dan letak 3-5 sudu besar garam(halus /kasar) bubuh air suam..Kacau hingga semua garam larut dan nampak air jadi pekat.. lepas tu selamat berkumur la..tahan la.sikit pedih air masin ye…heheh

✔ Gosok gigi berulang kali dan banyak kali. Lebih kurang setengah jam sekali. Make sure guna ubat gigi. Yang pedas dan berangin ubat gigi tu lagi best, kebas sikit gusi tu. Memang sakit, tapi kalau tak gosok gigi, kuman lagi banyak duk kat situ, dan makin sakit la gigi nye..

✔ elakkan makan / minum yang manis manis.

✔ kalau sanggup, makan bawang putih. Sebab bawang putih bertindak sebagai antibiotik. Dan kalau tak sanggup nak kunyah mentah2 bawang putih, amek jer Garlic Complex ni..



✔ make sure minum susu segar atau ambil sumber kalsium setiap hari. Susu segar tau bukan susu pekat manis, bukan MiLo tau. Macam saya ni yang dah jarang minum susu, senang jer, saya ambil Ostematrix 4 biji untuk sumber kalsium saya. CUKUP kalsium, gigi pun tak sakit.



Disebabkan saya menyusu badan, lagi banyak saya kena ambil untuk tampung nutrisi dan kalsium yang diserap oleh baby yang disusukan. 
Ibu hamil, perempuan yang datang haid pun memang wajib ambil tau kalsium ni. Tak memadai setakat ambil segelas je susu. 
Sebab tu senang saya telan ostematrix 4 biji setiap hari.

Jangan duk sakit gigi lama-lama..nak buat kerja pun tak boleh. Duk ganggu mood kita seharian. nak tido pun tak.boleh tau. Silap2.anak pun kena marah sebab kita sakit gigi kan?

Untuk sebarang info dan pembelian boleh hubungi saya, pengedar shaklee shah alam – jalan kebun

ID : 921943
Email : hanim_ismail@yahoo.com.my
Whats App / SMS : 017 975 2684
COD Area : Shah ALam, Jalan Kebun, Kota Kemuning, Johan Setia, Bukit Rimau, bandar putera 2, rimbayu


atau pun anda boleh membuat pembelian secara online terus melalui website shaklee dengan menekan icon di bawah


Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge