Vitamin Untuk Ibu Mengandung Supaya Tidak Di’cop’ Mengada Dan Malas oleh Mertua

Sharing is caring!

Yeahhh

..alhamdulillah dah preknen.. so apa yang mommies kena buat? Firstly, kene bukak buku pink kat Klinik Kesihatan sebab nanti mommies nak kene pergi check up setiap bulan. 




Bila dah masuk 7 bulan, setiap 2 minggu kena g check up. Bila masuk 9 bulan, setiap minggu kena g check up kandungan.
Leceh nya kan? Alaaaa…takpe

Nurse ngan doktor nak pastikan baby dalam.kandungan berada dalam keadaan yang sihat je tu. Kalau tak nak g buat check up kat klinik kesihatan boleh g klinik swasta. Tapi berbayar la pulak. Biasanya kat KK ni lambat sikit. Memang perkara biasa je tu.. boleh bawak buku pink tu nanti pergi je klinik swasta.

Dan mommies lepas tu , wajib jaga makan. Tak boleh guna dah istilah MAKAN APA SAJA TIME MENGANDUNG. BIG No no…

Sebab nanti, kalau mommies tetiba kena GDM (diabetis time preknen) emmm tak pepasal nak kena g klinik 4 kali sehari amek darah. Lagi letihhhh… Nak kena minum air gula lagi…Huhuh

Sebab bila dah ada GDM ni, potensi untuk baby lahir besar dan secara czer adalah tinggi.
Saya sendiri dah 3 kal preknen dan bersalin memang baby besar dalam 3.5kg lebih kurang tapi, alhamdulillah takdir GDM dan saya tak pernah minum lagi air gula setakat ni..seram pulak kalo kena minum air gula. Tapi memang saya jaga jugak pemakanan.. takde minum manis2.. sekali sekala tu adalah.. yang penting minum air masak banyak2..

Saya start amek vitamin untuk ibu mengandung masa anak ke 2. Masa anak pertama, amek vitamin yang KK bagi jer..asid folik jer…
Memang beza sangat masa preknen bila ambil vitamin dengan tak ambil vitamin.

1. RASA LAPAR MACAM NAK TELAN SEKOR AYAM..

Ni saya rasa masa ngandung anak first. Bukak je mata, perut rasa lapar gile.. boleh sampai menggigil2 tangan dan badan. Nak makan ape pun takde..stakat roti memang tak jadi langsung la.. Masa mengandung anak ke 2, saya kenal ESP. Celik mata terus minum ESP, takde dah ketar3 badan sebab lapar. Perut pun kenyang. Dan bila kenyang , loya2 pun takde dah… best tau minum esp ni.. Try la..


2. PREGNANT TAPI TAK NAMPAK MACAM PREGNANT..

HAAA… ni yang best. Sampai jiran2 pun tak tau saya preknen. Ni bukan kes, saya tak keluar rumah, tak bersosial pun. bukan2.. sebab dieorang tak nampak perut yang memboyot ke depan tu. Sebab bila dari belakang macam takde perubahan macam.biasa je. Macam anak dara je..ceeewaaahhhh… haaa…badan dah slim.tau lepas bersalin anak 1st tu. So pregnant ke 2, badan tak naik sangat berat. Tapi perut saya, ya Rabbii… memang membesar ke depan..hahaha… paha lengan semua macam biasa jer…
Itu yang untung nye..berat badan tak naik.. tapi berat baby naik dengan jayanya…dan alhamdulillah sihat walafiat.

3. BADAN CERGAS DAN TAK LEMBIK KALAH ANAK DARA

Biasanya bila preknen ni, selalu je orang cakap ibu preknen lemah la, lembik la, saja malas nak buat kerja la.. No No No.. Tak boleh jadikan alasan mengandung sebagai malas nak buat kerja.. 

Tapi bila ambil vitamin yang khas untuk ibu mengandung tu kan, memang tak rasa letih pun, walaupun saya ni fulltime housewife campur lagi nak jaga anak2 kecik..now 3 heros..

Hehehe.. kena ada tenaga lebih la..sebab nak jaga yang kecik2 ni memang mencabar sikit.. Encik suami pulak jenis kerja tak tentu masa. Pegi kerja pagi balik tengah malam. Kadang anak tak bangun lagi dah pergi kerja.. anak dah masuk tido pun encik suami tak balik lagi. Nak buat macam mana, dah kerja macam tu kan?

Nak tau tak apa vitamin yang saya ambil masa mengandung?


BCOMPLEX

– tukarkan makanan menjadi tenaga, so badan akan jadi lebih bertenaga. Takde la kite duk melepek jer seharian kan.

– ada asid folik yang memang penting untuk cegah kesan neural tube.


ESP

– berikan tenaga kat badan kita sepanjang hari

– berikan rasa kenyang walaupun tak sempat nak breakfast.
– boleh kontrol rasa lapar nak makan je manjang..hehhe


OMEGA GUARD

– omega ni memang bagus untuk perkembangan minda bayi dan memang penting sejak dalam kandungan lagi tau. Yang ni lah trick tak nak bagi badan naik masa mengandung. Hehhe..rugi sape tak amek, lepas bersalin pun tak perlu sakan nak turunkan berat badan. HEHEHE.

VITALEA

– multivitamin yang paling osemm sekali. Sebab apa saya ambil multivitamin. Sebab saya tau apa yang saya makan setiap hari tak dapat tampung keperluan nutrisi yang diperlukan oleh ibu hamil. Dan nutrisi yang saya ambil tu sepatutnya di share dengan baby dalam kandungan kan? Kalau datang time loya muntah seharian, apa la yang baby dalam kandungan dapat untuk nutrisi hari tu kan? Vitalea ni memang bagus untuk naikkan HB Darah yang memang sangat penting time preknen ni.


VITAMIN C

– vita c ni memang dah femes sangat untuk boost imun sistem badan kita. Terutama time preknen ni kita kena sentiasa ready supaya badan lebih sihat dan tak mudah demam. Untuk naikkan hb darah, vitalea sangat kamceng diambil dengan vitamin C untuk penyerapan dan keberkesanan yang tiptop..

OSTEMATRIX

– ostematrix ni kalsium. Macam saya sendiri yang memang payah dan tak suka minum susu ni, memang saya telan Si oste ni je.. Jangan ambil mudah ye akan si kalsium ni. Kalau pregnant, topup lah kalsium dalam badan banyak2. Sebab kalsium ni memang penting untuk pertumbuhan tulang baby dan juga untuk gigi mommies.. Kalau tiba2 mommies sakit gigi time preknen, itu tanda badan mommy dah kurang sangat kalsium dalam badan sebab baby dah amek untuk pertumbuhan tulang baby. Sampai kalsium dalam gigi mommies pun dah kene sedut… Si oste ni memang ada magnesium untuk memudahkan mommies buang air besar tanpa perlu adegan teran2 dalam bilik air.. takut nye kalau sembelit tau.. dan sapa yang pernah try oste ni, bile bangun pagi badan rasa segar jer takde dah lenguh2 badan tau..

So mommies , apa nak buat bila dah start preknen ni? Ambil cepat2 vitamin untuk kesihatan mommies.dan baby jugak tau.. Siapa tak nak anak yang sihat kan?
Takpe,berhabis sikit pun untuk kesihatan zuriat mommy yang sangat berharga tu..

Meh kontek saya untuk dapatkan vitamin untuk ibu mengandung. Dan saya akan guide cara pengambilan vitamin.sepanjang hamil..
Boleh roger2 saya, pengedar shaklee shah alam – jalan kebun;

ID : 921943
Email : hanim_ismail@yahoo.com.my
Whats App / SMS : 017 975 2684
COD Area : Shah ALam, Jalan Kebun, Kota Kemuning, Johan Setia, Bukit Rimau, bandar putera 2, rimbayu
Penghantaran ke seluruh Malaysia boleh diuruskan dengan perkhidmatan Poslaju dan GDEX

Atau mommies boleh membuat pembelian secara online melalui website shaklee dengan menekan icon di bawah

Dan silalah JOIN Ahli sekarang untuk penjimatan sebanyak 20-30%.

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge