Cara Kurangkan Masalah Sakit Lutut Akibat Selalu Bermain Futsal

Sharing is caring!

Sakit lutut atau nama sains dia osteoathritis ni tak perlu nak tunggu umur dah banyak baru nak start sakit. Ada yang baru masuk 30 an tapi dah ada sakit lutut. Sakit lutut ni boleh ganggu pekerjaan kita seharian. Bukan kata kerja hakiki tapi nak jalan pun sakit, nak bangun , nak duduk pun sakit. Sebab semua nya kena gunakan lutut kan?





YAng paling tak best, bila sakit lutut ni boleh mengganggu aktiviti harian kita. Nak bermain dengan anak-anak pun sakit, nak berjalan, nak solat pun sakit. Tapi takkan baru berumur 30 an dah teruk sakitnya. Nak tanggung sampai bila?
  

Ada beberapa FAKTOR PUNCA SAKIT LUTUT iaitu:

Umur Semakin Meningkat 

     Bila umur dah semakin bertambah, kita tak boleh elak daripada kehilangan tulang rawan atau bendalir di lutut kita. Sebab itulah, kita disarankan untuk mengambil Kalsium dan juga Vitamin C untuk menggalakkan pernghasilan kolagen. Kita juga disarankan untuk mengambil Kolagen untuk kesihatan tulang rawan kita. Pilih Kolagen yang mempunyai 1000 Dalton kebawah untuk penyerapan yang lebih baik seperti Collagen Powder Shaklee.

Berat Badan Yang Berlebihan atau Obesiti
   Perasan tak orang yang mengalami berat badan berlebihan akan mempunyai masalah sakit lutut. Kerana lutut dan kurang mampu untuk menampung bahagian atas badan kita. Kita hendaklah mengurangkan berat badan supaya tidak memberi tekanan yang berlebihan pada lutut


➨  Tekanan Sendi yang Berpanjangan
     Ia biasanya berlaku kepada mereka yang selalu membuat kerja berat atau mengangkat barang berat setiap hari. Tekanan yang berat kepada lutut ini boleh menyebabkan osteoarthritis.





Cedera atau Trauma
Biasanya Atlet yang selalu mengalami masalah lutut ni. Seperti pemain bola sepak, sepak takraw, pemain tenis adalah yang selalu berisiko untuk alami masalah sakit lutut.. Tengok pada encik suami atau abang atau ayah kita. Adakah mereka gemar bersukan seperti futsal dan bola sepak? Mereka berisiko untuk mendapat masalah sakit lutut. Untuk pencegahan, pastikan kita buat warming up dulu, dan mengambil extra collagen untuk kesihatan lutut kita.



Sebab saya kenal, makcik yang baru berumur 50 tahun kena tukar lutut masuk lutut besi tau. sebab nya tulang rawan dah haus terus. Sebelum tu kena pergi hospital cucuk bendalir kat lutut tu. Sakit pun tak hilang.
Lastly kena tukar lutut besi dan agak mahal kosnya, Jagalah lutut kita tu elok elok ye…
kalau anda Baru berumur 30 an, tapi dah start sakit lutut? Eloklah ambil Collagen Powder dengan Vivix sekali. Insya Allah dengan izin Allah, sakit lutut pun semakin berkurang. Umur 40 pun dah ada yang sakit lutut. Meh cuba Collagen Powder dengan Vivix ni…


pengedar shaklee shah alam, jalan kebun, kota kemuning, johan setia, bukit rimau, bandar putera 2, rimbayu

pengedar shaklee shah alam, jalan kebun, kota kemuning, johan setia, bukit rimau, bandar putera 2, rimbayu
pengedar shaklee shah alam, jalan kebun, kota kemuning, johan setia, bukit rimau, bandar putera 2, rimbayu
pengedar shaklee shah alam, jalan kebun, kota kemuning, johan setia, bukit rimau, bandar putera 2, rimbayu
 Boleh hubungi saya untuk sebarang info dan membuat sebarang pembelian:

ID : 921943
SMS /  WhatsApp : 017 975 2684
COD Area : Shah Alam, Jalan Kebun, Kota Kemuning, Johan Setia, Bukit Rimau, Bandar Putera 2, Rimbayu
Penghantaran ke seluruh Malaysia boleh diuruskan dengan perkhidmatan Poslaju dan GDex.


atau anda boleh membuat pembelian secara online dengan terus melalui website shaklee dengan menekan icon di bawah. (tak perlukan no ID Shaklee)


Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge