Resipi Cupcake 1 Minit Menggunakan Microwave

Sharing is caring!

“Ibu…nak kek”… aduuu..mana pulak ibu nak.cari kek malam malam hari ni.. Dah la oven.takde nak buat.. microwave je ada..
Emmm… ibu pun gugel.. segala.info.di hujung jari kan… Senang la… heheh..
Jumpa pulak resipi kek cokelat 5 minit. Tengok bahan-bahan macam ada je semua kat dapur..
Meh check..
4 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar minyak masak
4 sudu besar gula
4 sudu besar serbuk.milo (guna serbuk koko lagi terang kaler kek)
4 sudu besar susu segar (takde susu segar masa tu, so ganti susu pekat)heheh
1 bijik telur
1 sudu kecik baking powder
1 sudu kecik esen vanila
Chocolate chip (kalau ada)
Rasanye ni je kot…
Apa lagi..amek.bekas tinggi sikit..masuk semua sekaligus.. saya jenis takde protokol..hehe..kacau sehingga sebati..cewahhh….
Saya Kena buat cepat sebab ada si budak kecik sibuk nak tolong sepah barang kat dapur tatkala ibu die sibuk buat kek…hehhe..
Pastu saya letak dalam cupcake… mula mula nak buat sebijik terus
.tapi kang berebut pulak.. so buat sebijik sebijik cupcake… tapi masa.ni chocolate.chip habis..letak atas cupcake ngan dalam.cupcake…walllah..sedap wehhh…


Ni buh je dalam cawan kertas yang mana ada kat rumah..hehe…

Jeng jeng jenh…

So disebabkan microwave je ada saya buh dalam.microwave..

Tekan 1 minit je tau..
Tekan START.

Ting… Dah siap..

KEJAP JE SEMINIT JE TAu…

Nak tengok result die..



Dah siap…

So rotate la bekas kaca ni.. Mujur ada banyak bekas kaca ni..rasanya cosway punya kot..boleh masuk microwave skali..

Sampai kita pulak tak sempat nak isi dalam cupcake. Yang dah microwave dah siao. Seminit je kan. Cepat sangat la..

Kalau letak adunan dalam bekas besar ke dalam ke, kena letak 3 -4 minit.. Bergantung kepada bekas yang kita guna..

Selamat mencuba..

Meh share resipi kat cni lagi..

Drop kat comment.. Resipi yang simple2 lagi bagus.. Boleh saya try buat bila sempat..

Tq kawan2…


Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge