Tips Untuk Elakkan Isteri Stress Selepas Bersalin dan Boleh Elakkan Meroyan

Sharing is caring!

Minggu ni kecoh dengan ibu yang kelar anak nya yang berumur 2 bulan tu. Istilah meroyan orang panggil. Tapi suami atau makyah atau sedara atau jiran sekalipun jangan ambil mudah hal isu meroyan ni. Sebab memang meroyan ni boleh berlaku ketika kita dalam pantang.

Kesian pada anak nya yang dikelar. Masuk syurga terus baby tu. Dan jangan netizen salahkan si ibu. Si ibu tidak bersalah. Orang yang tak pernah hadapi meroyan ni tak tau apa yang berlaku. Tambah pulak kalau anak pertama. Nak biasakan diri dengar baby nangis, nak tahan sakit bersalin lagi. Lahi-lagi kalau bersalin czer.


Kalau suami pun kadang buat tak tau. Ala sakit sikit jer tu. Adoi…
Tapi sebenarnya benda remeh pun boleh buat meroyan tau… Biasa la mak mak kan..Kalau boleh, kita nak rumah pun dalam keadaan terurus.


Pinggan mangkuk cawan dah siap basuh (takmo ada dalam sinki)
Baju seluar semua dah siap basuh dan jemur
Rumah kena bersih (takmo ada air tumpah, meja makan bersepah)
Dapur tempat masak kena bersih
Ruang tamu kena sapu bersih. Takmo ada mainan abang-abang yang bersepah. Nanti tetamu datang tengok rumah bersepah malu pulak kita.


Sempat lagi kita fikirkan walaupun dalam pantang kan. Tapi hakikat nya gitulah saya dan mungkin gitulah jugak ibu-ibu semua. Alhamdulillah mujur mama saya ada lagi dan sihat walafiat walaupun tahun ni dah berusia 65 tahun ni. SAya doakan mama sentiasa sihat dan umur panjang. Aamiin… Eh…24 hb ni birthday mama…


Meroyan ni ada banyak jenis tau:

Sebab itulah di dalam pantang, ibu yang baru lepas bersalin perlu dijaga bak permaisuri. Bukan semua kerja pun ibu kena buat. Mintak tolong pada suami. Dan suami jugak jangan lah suruh isteri buat kerja rumah, siap suruh mandikan anak yang lain. Jalankan kewajipan dan tanggungjawab sebagai seorang suami.

Biarlah isteri berehat. Kerana mereka baru sahaja bertarung nyawa untuk melahirkan zuriat anda sendiri. Pastikan ibu diberi pemakanan yang berkhasiat , minum air yang mencukup dan jangan lupa untuk ambil vitamin untuk menampung lompong-lompong nutrisi yang hilang selepas kita melahirkan anak.


Boleh dapatkan Vitamin untuk selepas bersalin ye:

B-Complex  – Untuk release tension si ibu dan dapat elakkan meroyan

Vitalea –  untuk naikkan HB darah ibu supaya ibu tidak mudah pening dan pitam

Vita C –  Untuk elakkan ibu demam semasa dalam pantang

Ostematrix – elakkan sembelit dan menghilangkan lenguh badan , elakkan kaki cramp/kebas
Alfalfa – untuk banyakkan susu ibu, supaya ibu tidak stress bila susu kurang.
ESP – Untuk bekalkan extra tenaga kepada ibu, dan pulihkan sel-sel yang terluka semasa bersalin.
Vivix – untuk pulihkan sel sel yang rosak dan bina sel baru
  
Meh tengok testimoni pelanggan -pelanggan yang menggunakan Set Berpantang Shaklee:

Banyak kan nak kena ambil? Emm.. Memang dah menjadi satu keperluan ibu, sebab badan kita dalam proses healing atau pemulihan setelah kita melahirkan anak. Sekiranya badan kita kekurangan nutrisi, kita boleh tengok ibu dalam pantang nampak macam mayat hidup je. Muka pucat, tak bertenaga, letih, sebab tak boleh tidur malam anak nangis je..
Itu pun boleh jadi meroyan tau..
Ala…berhabis sekali setahun kot, kalau tiap tahun mengandung dan bersalin la.. Hehhe..
APa pun, kesihatan perlu diutamakan tau.
Kalau nak order vitamin ni, boleh hubungi saya :
ID : 921943
SMS / WhatsApp : 017 975 2684
COD Area : Shah ALam, Jalan kebun, kota Kemuning, Johan Setia, Bukit Rimau, Rimbayu, Bandar Putera 2
Atau anda boleh membuat pembelian secara online terus melalui website Shaklee dengan menekan icon di bawah 

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=240d037d4b3f1297e1bd4e9128a94506



Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge