Adakah Supplement Dapat Membantu Menguruskan Badan Dengan Berkesan?

Sharing is caring!

“Saya Nekad nak Kuruskan Badan… Tapiiii… Ada tak supplement yang boleh membantu untuk kuruskan badan dengan berkesan?” Alhamdulillah… dah nekad untuk kurus.. Dah berazam dah berjanji nak buang lemak-lemak yang berlebihan tu.. Tapiiii… Jangan pula guna ubat kurus tau..  Dan jangan pula ambil supplemen sebarangan yang kononnya membantu menguruskan badan… Last-last, buah pinggang rosak.. Nak ke macam tu?



Saya nak share supplement yang RAMAIIII pengguna mengambilnya dan berjaya kuruskan badan dengan berkesan dan berjaya mengekalkan berat badan yang sama.. Maknanya, bukan jenis yo yo la.. Sebelum kurus berat 80kg, dah berjaya kurus berat 50 kg, pastu naik balik 80kg.. Kita tak mau jenis kurus macam tu.. Tu sebabnya amalkan diet yang tak sentuh nasik langsung. Kita tekak melayu ni biasa makan nasik kan. Masa diet tak sentuh nasik. Bila berjaya dapat angka idaman, terus lupa diet. Makan nasik dan berat pun naik balik… Tak best gitu kan.. 



Sebelum tu meh nak story pasal ubat kurus atau pelangsing yang ditarik balik oleh KKM.

 Kebanyakan ubat kurus yang ditarik balik oleh KKM mengandungi SIBUTRAMINE yang bertindak dengan mengurangkan nafsu makan. Pengambilan yang berterusan boleh menyebabkan kegagalan jantung dan buah pinggang serta kesan kardiovaskular. Takut kan? 

Kenapa nak kena sekat nafsu makan? Kita sepatutnya makan tapi secara berpada-pada. Bila dah sekat selera makan memang berat akan menurun. Tapi lama-lama, buah pinggang rosak, efek dari sibutramine tu. Bila kita berhenti ambil ubat kurus tu, nafsu makan membuak-buak. Kita mula makan dengan jayanya dan akhirnya naik berat badan lagi. Rugi sangat kan?

Mai tengok list kat bawah ni, produk yang ditarik balik oleh pihak KKM kerana mempunyai bahan merbahaya,






Kita sebagai pengguna, perlu berhati-hati dengan segala jenis supplement atau ubat pelangsing atau ubat kurus yang dijual di pasaran. kang tak pasal-pasal masuk hospital sebab buah pinggang rosak pastu kena dialisis lagi…

Siapa yang rugi? Kita jugakk kan… Nak kurus tapi dapatnya SAkit..

Pilih yang Selamat dan Berkesan ye..



Ok..Sekarang saya nak cerita pasal supplemen yang boleh membantu kuruskan badan dengan berkesan ni.

1. ESP (Energizing Soy Protein)


Yang ni biasanya memang feberet semua orang yang nekad nak kurus. Why??

Sebab ESP ni memang terbukti dapat membantu kita mengawal nafsu makan. Sebab bila kita minum ESP ni, kita akan rasa kenyang dalam tempoh yang agak lama. Macam saya: biasanya saya ambil pagi-pagi sebagai breakfast. Sebab pagi memang kalut sikit nak uruskan anak2, nak hantar anak pergi sekolah lagi. So, buat shake ESP, minum je.. 

Alhamdulillah..walaupun tak breakfast at least, perut tak pedih tak lapar even dah masuk jam 11 pagi.. Kalau setakat roti 2 keping tu, bagi saya bukan breakfast tu.. Dah tekak orang kelantan ni, saya pepagi kalo boleh makan nasik as breakfast. Nasik berlauk lagiiii sodappp…

So, ramai yang ambil ESP ni akui ESP dapat buatkan mereka dapat bertahan dari lapar DANNN tenaga juga bertambah tau. Bukannya lembik je pepagi.. Jadi, yang nekad tu memang digalakkan minum ESP pagi dan waktu malam. kekadang time malam tu yang rasa nak mengunyah kan.. Time tu elok la minum ESP..

2. Herblax & Alfalfa Complex


Herblax dan Alfalfa Complex ni bertindak sebagai agen detox atau pencuci usus. Usus kita memang tempat yang paling penting untuk memastikan apa-apa nutrien yang kita ambil akan diserap secara optimum. Bayangkan usus kita berkerak dengan lemak yang menempel kat dinding usus. Nutrien pun tak dapat nak serap dengan optimum.. Sia-sia je tau kita makan supplement atau makan sayur tu,, Tak serap dengan elok.. 

Sebab tu, kita kena cuci usus dulu.. Bila usus dah clear baru la proses menguruskan badan pun akan berjalan lancar. 

3. Omega Guard & Lecithin


Kedua-dua ni bertindak sebagai agen pembakar lemak-lemak yang kita tak hingin tu. Siapa yang nak lemak-lemak berlebihan tu kan? Apa yang membezakan 2 jenis pembekar lemak tu?

Omega Guard ni merupakan minyak ikan yang terbaik di dunia. Ia mempunyai asid lemak omega -3 yang dapat merendahkan kolestrol, dan dapat mengawal masalah obesiti.

Lecithin ni pula merupakan pemecah lemak dan kolestrol dan dapat membantu mempercepatkan pembakaran lemak -lemak taguna tu..

Macam suami saya, dia konsisten 2 bulan ambil Omega Guard. Hasilnya… Perut buncit yang comel tu pun dah kurang buncitnya.. Best kan.. Boroi ni cantik bagi lelaki, tapi tu punca segala penyakit. Kalau perempuan boroi… aduiiii…mata nak memandang perut tu pun malu…

Perlu ke ambil supplement yang saya senaraikan kat atas ni???


Bagi saya, ia WAJIB kerana dapat membantu kita menguruskan badan dengan berkesan. Nekad nak kurus badan kan?





Nampak tak, bila badan makin kurus, nampak makin muda kan?

Kalau betul-betul Nekad nak Kuruskan Badan, boleh hubungi saya


 COD Area : Shah Alam, jalan kebun, kota Kemuning, Johan Setia, Bukit Rimau, Bandar Putera 2, Rimbayu

Penghantaran ke Seluruh Malaysia boleh diuruskan dengan perkhidmatan Poslaju dan Gdex.

Atau anda boleh membuat pembelian secara online dengan menekan icon di bawah.

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=430cbcb0d9dcadb1ca659196202990d4








Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge