Cara Atasi Masalah Kaki Kejang Semasa Hamil

Sharing is caring!


Tengah tido sedap malam hari, tiba-tiba kaki jadi kejang.. Mak aiiii…SAkitnya lahai… Dah la nak bangun payah.. SAkit betis sampai menangis lak tu. Kejutkan suami kat sebelah suruh urut betis kaki.. Siapa pernah alami peristiwa gini? Haa…biasa time hamil mesti kena masalah kaki kejang @ kaki cramp ni kan? Apa yang kita nak buat? Takkan tiap malam nak kena ‘rasa’ sakit sebab kaki kejang ni?

Kenapa Otot Kaki Kejang di Waktu Malam?

Biasanya otot kaki yang terlibat adalah otot betis. Ia biasanya berlangsung daripada beberapa saat kepada beberapa minit.
Ada beberapa punca kekejangan kaki di waktu malam. Antaranya adalah :
  • dehidrasi 
  • kekurangan unsur mineral seperti magnesium, potassium, calcium dan sodium. 
  • kurangnya pengaliran darah ke kaki akibat posisi kaki semasa tidur yang tidak baik 
  • tekanan rahim yang membesar pada saluran darah yang mengganggu perjalanan darah ke kaki dan memberi tekanan kepada saraf pada kaki 

Apa yang boleh kita buat sekiranya berlakunya kekejangan kaki?

  • mengurut ke bawah bahagian otot yang kita rasa sangat “tertarik ke atas” 
  • menyapu ubat sapu yang panas @ minyak urut panas 
  • cuba untuk menekan tapak kaki ke dinding, untuk membetulkan kembali urat yang “terik”. 
Tapi…adakah kita mahu kaki kejang berlaku setiap hari semasa hamil? Tentu tak nak kan?? 😂😓😓
MEsti tak sanggup kita nak rasa sakit disebabkan oleh kaki kejang yang berlaku setiap malam sepanjang hamil kan?
Apa yang boleh kita buat adalah amalkan Ostematrix setiap hari.

Kenapa Kita perlu amalkan Ostematrix setiap hari?

Kerana kandungan Ostematrix yang mempunyai
  • Calcium
  • Magnesium
  • Vitamin D3
  • Zinc
yang boleh membantu mengurangkan dan seterusnya mengelakkan kaki kejang setiap hari.
Sekiranya nutrien seperti magnesium, kalsium, pottasium dan sodium mencukupi dalam badan, masalah kaki kejang akan dapat dielakkan.
“Eh, tapi kenapa pulak time hamil je kaki kejang? Sebelum ni takde la pulak”
Mommies kena ingat ye, bila mommies dah start hamil, nutrien dalam badan mommies akan di share dengan baby dalam kandungan. Sebab itulah nutrien dalam mommies akan berkurangan. APabila berkurangan nutrien calcium dan magnesium inilah yang menyebabkan kaki kejang… Ada satu lagi tau, Gigi mommies akan mudah rosak semasa hamil.
Mai tengok apa kata mommies yang amek OStematrix ni..
Selain dari tu, Saya syorkan mommies ambil Set Vitamin Hamil Shaklee untuk topup segala keperluan nutrien dalam badan mommies semasa hamil ni. Barulah muka pun nampak berseri-seri semasa hamil kan?
JAngan tunggu lama-lama tau.
Bila dah tau je hamil, cepat-cepat amek Set Vitamin Hamil Shaklee ni. Nanti kaki mommies boleh jadi :kejang, lenguh-lenguh badan, rambut jadi gugur, kulit jadi kusam sebab mommies dah kurang separuh nutrien dalam badan share dengan baby.
Mommies nak jadi macam tu?
Kalau takmo jadi macam tu, cepat hubungi saya:
WhatsApp / SMS : 017 975 2684
COD Area : Shah Alam, Jalan Kebun, Kota Kemuning, Johan Setia, Bukit Rimau, Bandar Putera 2, Rimbayu
atau mommies @ daddies boleh buat pembelian secara online dengan menekan icon di bawah
Cara Pengambilan Vitamin Akan Diberikan Secara PERCUMA kepada Pelanggan SAYA SAHAJA 

Sharing is caring!

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge