Tips Untuk Ibu Hamil Supaya Sentiasa Cergas Dan Tidak Dicop Lembik Oleh Ibu Mertua

Sharing is caring!

“Alhamdulillah.. puan dah mengandung 5 minggu”.. wahhh..rasa berbunga-bunga hati kan mommies. Tambah pulak kalau kita baru je kahwin, terus melekat babynya.. Syukur sangat kan? Tapi, mommies kena tahu jugak tips untuk ibu hamil ni supaya kita jadi lebih cergas dan tak lembik walaupun seharian bekerja di ofis… Kang tak pasal-pasal kena cop lembik pulak ngan mertua dan member ofis.. Tak best gitu kan…Jom baca tips untuk ibu hamil kat bawah ni..

Tips Untuk Ibu Hamil Supaya Sentiasa Cergas Dan Tidak Dicop Lembik Oleh Ibu Mertua


Tips Untuk Ibu Hamil


1. Jaga Pemakanan

Ini bukan masa untuk  “makan apa sahaja” kerana time mengandung lah kita kena jaga pemakanan untuk elakkan GDM dan Darah Tinggi semasa mengandung. Kang tak pasal2 pulak lepas bersalin terus ada Diabetis pulak.. takmo ye mommies… Mommies perlukan pemakanan seimbang dan nutrien mencukupi untuk mommies dan baby dalam kandungan.

2. Minum Air Masak Secukupnya

Mommies WAJIB minum air masak sekurang-kurangnya 3 liter sehari. Kalau lagi banyak, lagi bagus. Jangan bosan dan malas untuk pergi toilet buang air kecil setiap jam. Pastikan kita sentiasa membawa bekalan air masak ke mana sahaja kita pergi. 

Mommies tahu tak? 

“Kurang minum air masak boleh menyebabkan air kencing kotor dan menyebabkan CONTRACTION.”

Ini pengalaman saya sendiri semasa pregnant anak ke 3. Gara- gara kurang minum air masak, sampai jadi air kencing kotor dan sebabkan Contraction. Masa tu baru 7 bulan mengandung. Ke wad kecemasan la saya. Mujur doktor bagi ubat untuk kurangkan contraction dan ia beransur hilang.
Tapi.. kakak ipar saya 2 kali pregnant, 2 kali alami masalah kencing kotor sebab kurang minum air masak. Dan sebabkan contraction dan akhirnya emergency czer masa baby 8 bulan. Bahaya tau kalau kurang minum air ni..

3.  Exercise

Adakah mommies yang pregnant perlu lakukan exercise? Ya, kita juga perlu exercise.. bukan maknanya exercise berlari 5km dan yang berat2. Cuma sekadar untuk kita kuatkan otot kita. Dan jangan terlampau berehat sampai rasa naik malas pulak. Orang tua- tua pesan, kita perlu banyakkan berjalan, banyakkan buat kerja supaya senang bersalin. Betul kan?

4. Pemakaian Yang Selesa

Bila dah pregnant ni, baju atau seluar kebanyakannya dah tak muat bila masuk 5 bulan hamil. Perut pun dah sendat. Pastikan kita pakai pakaian yang lebih besar atau selesa. Sama juga dengan seluar yang kena tukar bila perut dah semakin maju ke depan kan? Hehehe.. Fashion seluar dan baju untuk preggy mommies pun dah semakin banyak dan cantik sekarang. Tunggu kita order online je… Mommies dah boleh tukar daripada stiletto kepada kasut yang flat. Bahaya kalo tiba-tiba kita ‘terpeleot’ dan jatuh. Boleh membahayakan kandungan.

5. Mengambil Supplement Yang Sesuai.

Setelah mommies mendaftar untuk buka buku merah kat klinik kesihatan, biasanya nurse akan beri asid folik dan jugak iron tablet sekiranya HB darah tak cantik bacaannya. AWAS, mommies jangn ngelat ..takmo skip makan , makan bila ingat je.. ada sebab kenapa nurse bagi ubat tu.
Asid folik untuk elakkan spina bifida atau dan iron tablet untuk naikkan Hb darah. Kalau tetiba pengsan macam mana?
Bukan Saja -saja tau nurse bagi ubat tu tau..
tips-untuk-ibu-hamil-supaya-sentiasa-cergas-dan-tidak-dicop-lembik-oleh-ibu-mertua

 Tapi, ramai mommies dah start ambil fullset vitamin atau supplement semasa hamil ni.
Kalau mommies nak amek fullset vitamin semasa hamil ni, mommies boleh contact saya.

Apa yang best sangat dengan vitamin ni sampai ramai mommies yang pregnant suka sangat nak amek dan tak miss setiap hari?

Antaranya Adalah KERANA :

  •  badan tak lenguh walaupun penat.
  • kaki tak cramp
  • boleh cergas buat kerja walaupun tengah sarat
  • takmo stress semasa pregnant
  • Takmo ada masalah GDM atau Darah Tinggi atau GBS semasa pregnant
  • Bacaan Hb darah cantik, hb 11 ke atas.


LAgipun kita mesti nak maintain sihat dan cergas semasa hamil kan? takmo la pulak kena cop dengan mertua atau rakan sekerja kita lembik pulak time pregnant. 
Bila Mak mertua cop macam tu tak best la kan?
Asal pregnant je lembik, asal lembik je pregnant
Tercabar tak maruah kita sebagai ibu yang tengah hamil.
Lagipun kita WAjib berikan yang terbaik untuk zuriat dalam kandungan kita, Tambah pulak bila kita datang time loya je sepanjang bulan. Nak makan tak lalu… Minum air je mampu..  
Habis tu, mana datangnya nutrisi untuk zuriat dalam kandungan kita kan?
Jika bukan sekarang, bila lagi untuk berikan yang terbaik untuk bayi di dalam kandungan. 
Jaga Maruah suami dan kita juga kena sentiasa fit walaupun tengah sarat hamil tau. 
Untuk sebarang info dan pembelian, boleh hubungi saya;
WhatsApp / SMS : 017 975 2684
Email : hanim_ismail@yahoo.com.my
COD Area : Jalan Kebun, Kota Kemuning, Johan Setia, Rimbayu, Bukit Rimau, Bandar Putera 2, SHah Alam  
atau anda boleh membuat pembelian secara online ddengan menekan icon di bawah:
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=08a9b8693c1c3ce49fd327977f837abf

Cara pengambilan vitamin dan supplement akan diberikan KHAS untuk pelanggan saya sahaja. 💗



 

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge