Ibu Hamil Tak Perlukan Vitamin? Ini Pandangan Pakar O&G Terkemuka..

Sharing is caring!

Perlukan Wanita mengambil vitamin semasa hamil? Ramai yang duk tanya pasal vitamin masa hamil ni. Lagipun klinik kesihatan takde pulak yang provide vitamin masa hamil kan? 

Perlu ke kita ambil vitamin semasa hamil?

Ini pendapat saya:

Semasa kita hamil, sebahagian daripada vitamin dan nutrisi dalam badan kita diserap oleh bayi dalam kandungan untuk pembentukan bayi dalam rahim kita.



1.  Kalsium diperlukan untuk pembentukan tulang bayi yang kuat.

2.  Asid folik diperlukan untuk elakkan kesan neural tube.


3.  DHA untuk sel-sel otak bayi yang sedang berkembang.



Semasa kita hamil pun, kadang-kadang ada masa yang kita tak lalu nak makan. Kadang sampai 2-3 bulan datang alahan. Nak makan nasik pun tak lalu, bila makan nasik muntah balik. Habis tu, apa yang ada untuk baby dalam kandungan. Ada lagi yang teruk, sampai boleh telan roti jer, Nasik semua tak boleh nak telan.

Kadang masa hamil ni, ada banyak yang kita kena ambil berat.

HB low
BSP (Blood Sugar Profile)
BP low
Keputihan


Ini lah 4 perkara yang sangat dititikberatkan semasa hamil. Kerana efek nya sangat tinggi dan merbahaya kepada ibu dan juga baby dalam kandungan.


⇒  Untuk masalah HB low boleh ambil VITALEA (iron formula) dengan gabungan Vitamin C

⇒  Untuk masalah BSP yang mana kita mempunyai masalah Kencing manis, boleh ambil minuman ESP yang mempunyai indeks G.I yang rendah sesuai untuk masalah GDM dan Bcomplex

⇒  Untuk masalah keputihan semasa hamil, boleh ambil Garlic Complex sebagai antibiotik semulajadi yang mengurangkan masalah keputihan

⇒  Untuk DHA dan Omega-3, anda disarankan mengambil Omega Guard yang terbaik.

⇒ Untuk tulang bayi yang kuat, anda boleh ambil Ostematrix



Ini pula kata PAKAR O&G DR HAMID ARSHAT mengenai pengambilan Vitamin semasa hamil.





Dan saya memang 200% setuju dengan pendapat Dr Hamid sendiri.

Dan yang paling betul, kita perlu sentiasa mengambil vitamin sepanjang hayat kita.


Apa pendapat anda?

Mahukan penjagaan vitamin yang terbaik untuk Anda dan Bayi Anda?

BOleh hubungi saya;

SMS/ WhatsApp : 0179752684
ID : 921943

COD Area : Shah Alam, Jalan Kebun, KOta Kemuning, Johan Setia, Bukit Rimau, Rimbayu, Bandar Putera 2
Penghantaran seluruh Malayisa boleh diuruskan dengan perkhidmatan Poslaju dan GDEX

Atau anda boleh membuat pembelian terus melalui website Shaklee dengan menekan icon di bawah



Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge