Cara Atasi Masalah Mata Kering; Tak Perlu Nak Gosok Mata Lagi šŸ‘€

Sharing is caring!

Masalah mata kering ni memang sentiasa mengganggu kita. Mata Kering (Dry Eyes Syndrome atau keratoconjunctivitis sicca  KCS) ni boleh buatkan kita rasa macam mata kita masuk pasir, gatal-gatal mata. Mata kering ni menyebabkan mata kita terlalu sensitif pada cahaya (cahaya terang) dan penglihatan menjadi kabur. Apakah cara mudah untuk atasi masalah mata kering ini?

pengedar shaklee jalan kebun, kota kemuning


Kenapa Mata Boleh Menjadi Kering atau Mengalami Masalah Mata Kering?

  • Badan kita secara normal boleh menghasilkan kelembapan untuk mata, dan masalah mata kering ni terjadi apabila badan kita tidak lagi mampu menghasilkan kelembapan untuk mata kita secara semulajadi.
  • Air mata berkualiti yang bertugas untuk melindungi permukaan mata kita untuk ‘mencuci’ habuk dipermukaan mata dan dan elakkan jangkitan kuman tidak lagi terhasil.
  • Mata tidak lagi dapat menghasilkan air mata (tear drop) yang mencukupi.

Faktor – Faktor Yang Menyebabkan Masalah Mata Kering:


1. USIA
  • apabila umur semakin meningkat, kelenjar yang menghasilkan air mata semakin kurang berfungsi. 

2. PENYAKIT AUTOIMMUNE 
  • seseorang yang mempunyai penyakit autoimmune dimana sistem imun badan nya akan menyerang badan dan menyebabkan seseorang itu tidak berupaya untuk menghasilkan air mata secara semulajadi dan menyebabkan mata kering. Penyakit seperti SLE (Lupus), Rheumatoid Arthritis dan Sjogren’s syndrome boleh menyebabkan masalah mata kering.

3. PEMBEDAHAN MATA
  • Mata kering boleh disebabkan oleh side effect daripada pembedahan untuk membuang katarak, Lasik yang membaiki penglihatan mata. Saraf yang membantu mata untuk menghasilkan air mata mungkin rosak ketika pembedahan yang boleh menyebabkan mata kering.

4. JANGKITAN KUMAN PADA SALURAN AIR MATA


Pernah tak nampak seseorang dengan keadaan seperti gambar di atas? Itu makna nya ada jangkitan kuman pada saluran air mata yang menghubungkan antara hidung dengan kelopak mata yang menyebabkan saluran tersumbat dan ada bakteria di situ.


Kenapa Masalah Mata Kering Menjadi Semakin Teruk?


  • Kadar Kelembapan yang Rendah – iaitu berada dalam keadaan yang panas, atau terlalu sejuk dalam penghawa dingin atau semasa berada dalam kapal terbang.
  • terlalu lama menghadap screen smartphone atau laptop
  • memakai contact lense


Cara Atasi Masalah Mata Kering :


  • Gunakan air mata tiruan. Iaitu yang boleh didapati di drugstore yang dikenali sebagai DROPS atau OINTMENT. kalau kat Malaysia ni memang glamer kan EYE Mo.

  • Mengambil makanan atau supplement yang mempunyai asid lemak Omega-3 yang membantu mengekalkan kelembapan mata dan makanan atau supplement yang mempunyai Vitamin A khusus untuk kesihatan mata.

  • Elakkan daripada menggunakan barang yang mengurangkan kelembapan mata seperti Hair Dryer, AirConditioner, Asap dan Bahan Kimia. Gunakan humidifier (boleh kontek agen COWAY, hehehe)

  • Jika lakukan aktiviti outdoor seperti gunakan swim goggle atau alat pelindung mata yang mengekal kelembapan pada mata.



Jangan berlengah ye. RAwat mata anda sebelum terlambat. Mata merupakan anugerah Tuhan yang tidak ternilai. Untuk dapatkan supplement yang mempunyai Omega-3 dan Vitamin A, anda boleh hubungi saya, pengedar SHaklee Shah ALam – Jalan Kebun :


SMS / WhatsApp : 017 975 2684
ID : 921943
COD Area : Shah ALam, Jalan Kebun, Kota Kemuning, Johan Setia, Bukit Rimau, Kampung Lombong, Rimbayu, Bandar Putera 2

Penghantaran seluruh Malaysia boleh diuruskan dengan perkhidmatan Poslaju, Gdex dan CityLink


atau anda boleh membuat pembelian secara online melalui website Shaklee dengan menekan icon di bawah


Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge