Tiba-Tiba Teringin Nak Makan Kek dan Coklat, Ini Sebabnya

Sharing is caring!

Ada tak satu time tu rasa nak makan makanan manis je? Kek ke, Cokelat ke? Pastu rasa macam nak minum minuman manis-manis je? Ada tak? Sebenarnya kan, bila ada rasa keinginan atau CRAVING benda -benda macam tu, itu sebenarnya badan kita nak bagitau kat kita yang kita kekurangan certain-certain vitamin dalam badan. Itu lah cara badan react untuk bagitahu kita, kita kekurangan vitamin tertentu dalam badan.





Tapi, tahu tak, apakah jenis-jenis kekurangan vitamin dalam badan dan macam mana badan kita ‘BAGITAU’ kat kita?

Ada 5 jenis makanan yang kita rasa nak makan sangat-sangat, yang menandakan badan kita kekurangan nutrisi tertentu. Meh baca ye.

5 Jenis Keinginan Makanan Yang Menunjukkan Kita keKurangan Nutrisi dan Vitamin


😳   COKLAT –  kadang-kadang kita rasa macam nak makan coklat kan? Tengok iklan coklat kat TV, terus rasa meleleh air liur.. Sedapnya kalau dapat makan kan? Sebenarnya – kalau rasa nak makan coklat tu, badan kita kekurangan MAGNESIUM.




Yang seharusnya anda ambil adalah : KEKACANG, SAYURAN dan BUAH-BUAHAN

 πŸ˜³    MAKANAN BERMINYAK – contoh makanan macam, ayam goreng KFC, nugget tu contoh makanan berminyak. Itu tanda badan kekurangan KALSIUM.



Yang seharusnya anda ambil adalah : CHEESE, SUSU ORGANIK, SAYURAN


😳    MAKANAN BERKARBOHIDRAT – contoh macam nasik, roti, pasta. Itu tanda badan kekurangan NITROGEN.



Yang seharusnya anda ambil adalah : DAGING, IKAN, KEKACANG, CHIA SEED


😳    MAKANAN BERGULA –  contoh makanan bergula sangat banyakkkk. Kek, muffin, donut dan seangkatan dengannya lah senang cerita, Yang manis-manis tu semua tu. Itu tanda badan kekurangan KROMIUM, CARBON, FOSFORUS, SULFUR.




Yang seharusnya diambil adalah : BROKOLI, BUAH-BUAHAN, AYAM, DAGING, POTATO, SUSU, KRANBERI, KUBIS, KISMIS.

😳    MAKANAN MASIN – macam potato yang dalam tin tu, Pringles ke Mr Potato ke. Itu tanda badan kekurangan  KLORIDA dan SILIKON.


 

Yang seharusnya diambil adalah : IKAN, SUSU KAMBING, CASHEW NUTS, dan BIJIRIN




Meh tengok CHART ni senang nak ingat.





Kredit : IG thefittutorial


So, adik adik, akak akak, abang-abang yang rasa tetiba nak makan makanan manis, makanan masin, coklat dan semua tu, ingat lah badan anda sedang kekurangan certain – certain vitamin.

Jangan pulak pergi makan kek sebijik semata-mata nak hilangkan KEINGINAN tu kan.

Silap haribulan, badan kekurangan nutrisi, Kencing Manis pun datang sekali dengan pakej.

Kesian kan? Jangan diikutkan sangat CRAVING kita tu.

Just, topupkan saja nutrisi yang kekurangan dalam badan kita.

Badan pun sihat. Penyakit pun tak singgah.

Nak kan Vitamin dan Nutrisi terbaik?

Hubungi saya:

ID 921943
SMS / WhatsApp : 017 9752684
COD ARea : Shah Alam, Jalan Kebun, Kota Kemuning, Johan Setia, Bukit Rimau, Bandar Putera 2, Bandar Rimbayu, Kampung Lombong



Atau anda boleh membuat pembelian secara online melalui website Shaklee dengan menekan icon di bawah:



Sharing is caring!

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge