Tips Untuk Anak Sentiasa Cergas Walaupun Aktiviti Sekolah Penuh

Sharing is caring!

Persekolahan zaman sekarang tak sama macam zaman tahun 90-an. Dulu, sekolah sampai tengahari, petang dah boleh main dengan kawan-kawan. Sekarang ni, pagi sekolah kebangsaan, petang sekolah KAFA. Letih kan? Tapi banyak lagi homework yang perlu dibuat setiap hari. Macam mana nak anak sentiasa cergas dari pagi hingga malam walaupun aktiviti sekolah sentiasa penuh?
 
 
 
Sistem persekolahan sekarang sangat mencabar. Dengan silibus yang semakin tinggi level, dan semakin ibu bapa yang mengharapkan prestasi anak yang cemerlang supaya mendapat kelas yang terbaik. Tapi, anak-anak kecil ni kadang-kadang merasakan ia satu bebanan. Keletihan sampai tiada tenaga dan apa yang cikgu ajar pun sekadar masuk telinga kanan, keluar telinga kiri.
 
 
Biasanya menjelang tengahari, tenaga semakin berkurangan. Macam ibu bapa yang bekerja juga. Waktu tengahari dah sampai masa untuk berehat sekejap, sebab otak dah tepu. Bila petang, nak menghadap kesesakan lalulintas lagi. Bila malam dah memang set nak berehat kan? Tapi, anak-anak kita ni, perlu buat homework lagi. Bukan 1, kadang samapai 3 atau 4 jenis subjek. Kesian tak?
 
 
Inilah yang ibu bapa perlu ambil berat akan keperluan nutrisi anak-anak supaya sentiasa cergas sentiasa. Dapat selesaikan homework dengan bagus, dan dapat memahami apa yang cikgu ajarkan di sekolah.
 
 
 

Tips Untuk Anak Sentiasa Cergas Di Sekolah Walaupun Aktiviti Penuh

 
1.  Wajib mengambil sarapan yang berat. Contohnya: Nasi, Mee Goreng, dsb. Badan dan otak tidak akan berfungsi dengan seoptimum yang mungkin sekiranya oksigen berkurangan di dalam badan. Perut yang kenyang, hati pun senang.
 
 
2.  Tidur awal supaya badan tidak letih pada keesokan harinya.
 
 
3. Elakkan penggunaan smartphone, yang hanya akan melekakan anak dengan games dan youtube serta melayari facebook.
 
 
4. Berikan vitamin dan nutrisi yang lengkap kepada anak supaya sentiasa cergas seharian.
 
 
5. Luangkan hujung minggu bersama anak untuk beriadah supaya mereka tidak terlalu tertekan dengan pembelajaran semata-mata.
 
 
 

Vitamin Untuk Anda Cergas Seharian dan Mudah Fokus Semasa Belajar

 
 
 
 
 
 
 
MEALSHAKES
Ia boleh dijadikan sarapan yang sedap setiap hari sekiranya anak tidak berselera makan makanan lain. Mealshakes membekalkan tenaga kepada anak anda supaya kekal cergas dan sihat.
 

 

 
OMEGA GUARD
 
Membantu anak supaya kekal fokus semasa belajar dan merangsang perkembangan minda anak dengan Omega -3. 
 
 
 
 
 
 
 
VITALEA for CHILDREN
 
Vitalea merupakan multivitamin untuk anak-anak yang mempunyai 18 nutrien penting dengan formulasi yang sesuai untuk kesihatan gigi (tidak menggalakkan kaviti).
 

 

 


 
 
Anak-anak digalakkan untuk mengambil vitamin supaya mereka sentiasa cergas dan dapat belajar dalam keadaan yang tenang. Jika badan letih, mereka tidak dapat fokus di dalam kelas, dan ia menyebabkan anak menjadi lebih tertekan.
 
 
Dengan silibus yang semakin susah, dan lebih advance, anak-anak perlu lebih bersedia untuk memahami banyak mata pelajaran pada masa sekarang.
 
 
 
Ibu bapa prihatin sangat memahami akan keadaan mental dan fizikal anak. Jika anak dah susah nak faham dan mengikuti sesuatu pelajaran, mereka lebih mudah down dan menjadi tidak bersemangat untuk belajar. Ini akan menjejaskan prestasi anak di sekolah. Seterusnya, mematikan semangat untuk meneruskan pelajaran di peringkat seterusnya.
 
 
Untuk mendapatkan vitamin untuk anak-anak supaya sentiasa cergas dan bertenaga ini, boleh hubungi saya, pengedar Shaklee Shah Alam –  Jalan Kebun:
 
 
ID : 921943
 
SMS / WhatsApp : 017 975 2684
 
COD Area : Shah Alam, Jalan Kebun, Kota Kemuning, Johan Setia, Bandar Putera 2, Bukit RImau, Bandar Rimbayu, Kampung Lombong, Berjaya Park.
 
 
Penghantaran ke seluruh MAlaysia boleh diuruskan dengan perkhidmatan Poslaju dan GDEX.
 
 
Atau anda boleh membuat pembelian secara online melalui website Shaklee dengan menekan icon di bawah:
 
 
 
 
 
 
 
 

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge