Cara Kurangkan Alahan Semasa Hamil Supaya Lebih Cergas

Sharing is caring!

Kebanyakan ibu yang hamil mengalami masalah alahan atau loya di awal kehamilan. Tapi tak dinafikan juga, ada yang mengalaminya sepanjang 40 minggu kehamilan. Itu lagi teruk. Apa yang boleh kita ambil untuk kurangkan alahan atau loya semasa hamil?

 

Loya atau alahan semasa hamil boleh menyebabkan kita menjadi kurang selera untuk menjamah makanan. Sehingga boleh dikira berapa kali sangat kita ambil makanan berkhasiat semasa alahan. Ada yang masuk makanan je, terus muntah.. Bukan sehari dua keadaan itu, tapi kadang sampai 2 hingga 3 bulan.

 

Kesian sangat dengan mommies kan?  Macam saya, walaupun alahan, saya cuba untuk telan makanan. Walaupun sesenduk je nasik. Dan saya cuba untuk topup kekurangan nutrisi yang lain seperti zat besi, protein dan yang lain dengan supplemen.

 

Jika kekurangan nutrisi ini seperti ini, mungkin akan menyebabkan :

 

 1. Hb darah menjadi rendah (kekurangan Zat besi)
 2. Perkembangan bayi dalam kekurangan menjadi perlahan (protein)
 3. Perkembangan otak bayi perlahan (kekurangan omega)
 4. Masalah spina bifida (kekurangan asid folik)

 

Dan jika ini berlaku, keadaan ibu dan bayi akan menjadi bahaya dan perlukan jagaan yang sangat rapi walaupun selepas bersalin.

 

Ini belum lagi termasuk dengan kes ibu mengalami masalah GDM (kencing manis semasa mengandung) dan juga darah tinggi yang boleh mengancam nyawa ibu dan juga bayi.

 

SUpplement yang boleh diambil oleh ibu hamil walaupun semasa alami masalah alahan ialah :

 

 1. ESP (Energizing Soy Protein) – untuk memberikan protein dan tenaga kepada ibu walaupun alami alahan yang teruk. Ia juga dapat memberikan rasa kenyang kepada ibu dalam tempoh yang lama, walaupun hanya dengan mengambil ESP. Sesuai untuk ibu yang tiada selera untuk makan.
 2. PEPPERMINT GINGER – untuk membantu membuang angin semasa alahan.
 3. B COMPLEX – dengan kombinasi asid folik dan juga vitamin B untuk mengurangkan stress kepada ibu yang mampu mengelakkan darah tinggi.
 4. SUSTAINED RELEASE VITAMIN C –  untuk menguatkan sistem imun, supaya dapat elakkan demam, batuk dan selsema sepanjang mengandung.
 5. VITALEA –  multivitamin yang kaya dengan zat besi untuk menaikkan HB darah supaya ibu tidak mudah pening dan jatuh pengsan
 6. OMEGA GUARD –  untuk perkembangan minda bayi dan dapat membantu ibu mengawal berat badan supaya tidak naik berlebihan semasa mengandung.
 7. OSTEMATRIX –  sumber kalsium yang mudah untuk keperluan semasa mengandung supaya dapat mengelakkan kaki kejang dan gigi rosak semasa hamil

 

 

Apa yang best dengan SET HAMIL semasa ALAHAN ini adalah; kita boleh mengambilnya sepanjang mengandung dan juga semasa berpantang dan penyusuan badan selama 2 tahun.

 

 

Ini kerana, vitamin dan nutrisi ini adalah penting untuk keperluan badan kita sepanjang hayat.

 

Testimoni setelah mengamalkan Vitamin semasa hamil:

 

pengedar shaklee jalan kebun kota kemuning, johan setia, bandar putera 2, rimbayu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge