Wajibkah Ibu Hamil Mengambil Vitamin Tambahan?

Sharing is caring!

Wajibkah Ibu Hamil mengambil Vitamin atau supplement tambahan? Ada banyak pendapat mengenai vitamin untuk ibu hamil ini.. Ada yang mengatakan tidak perlu ambil vitamin semasa hamil tapi ada juga Pakar Sakit Puan yang menggalakkan kita mengambil vitamin tambahan semasa hamil.

 

 

Apa pendapat kita? Tepuk dada tanya diri sendiri.. hehehe…

 

Namun, semakin ramai ibu hamil sekarang ni yang mengambil Vitamin tambahan kerana menyedari bahawa diri sendiri tidak mampu untuk mengambil nutrisi yang lengkap setiap hari sepanjang proses kehamilan. Ini kerana, ada masa alahan sehingga 2-3 bulan yang menyebabkan kita tidak mampu untuk menelan makanan yang seimbang setiap hari.

 

 

Ada juga yang hanya ‘lalu’ minum air masak sahaja. Kerana setiap kali makanan masuk perut, pasti akan dimuntahkan kembali. Padahal pada trimester pertama iaitu dari awal kehamilan sehingga 3 bulan pertama, nutrisi yang lengkap adalah sangat penting untuk perkembangan bayi yang sihat.

 

 

Lagipun, pemakanan seimbang setiap hari sangat susah untuk kita peroleh. Ye betul, kita makan nasik dengan lauk dan sayur. Tapi adakah pengambilan seketul ayam atau seekor ikan mencukupi keperluan protein harian kita? Adakah pengambilan sesenduk sayur yang dah masak dan sebiji oren sudah mencukupi untuk keperluan harian kita?

 

 

Sekiranya, puan-puan dah bukak buku Merah/ Pink kat Klinik Kesihatan, luangkan sedikit masa untuk membaca info-info yang terdapat dalam buku itu. Di dalam buku itu, terdapat info, ibu -ibu digalakkan untuk mengambil vitamin tambahan. Nanti saya snap ye isi kandungan buku pink tu ye..

 

 

 

Mengikut Pendapat Dr Hamid Arshat yang tersohor kat Malaysia ni, ibu hamil perlu mengambil vitamin tambahan.

 

Dan jangan sesekali menganggap baby dalam kandungan akan menjadi besar sekiranya kita mengambil vitamin semasa hamil. Mana lagi penting, antara baby yang besar kerana GDM (mungkin boleh menyebabkan baby menghidap kencing manis sejak dari lahir) atau baby yang cukup nutrisi semasa dalam kandungan.

 

 

Semasa saya mengandungkan anak ke 2 dan ke 3 saya, memang saya mengamalkan vitamin tambahan sepanjang kehamilan dan sehingga selepas bersalin dan sepanjang penyusuan selama 2 tahun. Alhamdulillah, badan pun jadi lebih sihat sebab sepanjang hamil badan kita dah dibekalkan dengan nutrisi yang secukupnya.

 

 

Apa pilihan anda?

 

Terdapat banyak manfaat sekiranya kita mengambil vitamin tambahan semasa hamil seperti :

 

  • elakkan kejang kaki
  • kurangkan kesakitan gigi
  • kurangkan alahan
  • elakkan rambut gugur
  • elakkan demam/ batuk/selsema
  • elakkan sembelit dan buasir

 

 

dan banyak lagi.

 

 

Sekiranya inginkan vitamin tambahan semasa hamil seperti yang dicadangkan oleh Dr Hamid Arshat, anda boleh hubungi saya; pengedar Shaklee Shah Alam- Jalan Kebun :

 

Hanim Ismail

ID : 921943

SMS / WhatsApp : 017 975 2684

COD Area : Shah Alam, Jalan Kebun,Kota Kemuning, Johan Setia, Bandar Putera 2, Bukit Rimau, Kampung Lombong, Bandar RImbayu

Atau anda boleh membuat pembelian secara online melalui website Shaklee dengan menekan icon di bawah:

 

 

 

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge