3 Perkara Ibubapa Perlu Alert Sebelum Tanya Dalam Group Wasap dengan Cikgu

Sharing is caring!

Ibu bapa yang ada dalam group wasap dengan cikgu dan ibu bapa yang lain perlu ambil berat hal pendidikan anak-anak. Jangan semua benda remeh nak tanya dalam group wasap terutama yang sekolah Rendah.

 

Sebagai contoh:

 

 

  1. Jadual Waktu Persekolahan Anak

 

Bila anak dah dapat jadual waktu kelas, first step, pergi fotostat banyak-banyak keping. Sebab apa? supaya kalau jadual hilang, ada lagi jadual untuk back up. Takde la sampai la ni duk tanya time table dalam group wasap dengan parents lagi. Tak pun, snap gambar timetable tu simpan dalam fon, share kat suami skali, ataupun save dalam google photo.

 

 

 

2.  Sentiasa CHeck HOMEWORK anak-anak.

 

Jangan duk percaya je anak cakap hari ni takde homework, padahal anak tak nak buat. Sebab tu dia cakap macam tu. AT least, check buku diaorang. Boleh jugak tahu apa yang anak dah belajar hari tu. APa yang diaorang belajar kan?

 

 

 

3. Sentiasa check buku untuk jadual hari ESOK.

 

Ini yang terjadi dalam group wasap kami. Hari isnin, petang tu cikgu inform ramai yang tak bawak buku aktiviti ENglish. So, ramai la yang tak boleh buat latihan dalam kelas masa tu. Tapi yang syok nya, ada parents yang reply dalam group wasap, “Sori tak sempat nak check buku pagi tu, sebab anak yang darjah 1 tu meragam”. Hari sabtu ngan ahad kan ada? Takkan tak check langsung. Homework buat ke tak?

 

 

 

OK la…sekian dulu nasihat dari saya. Sebenarnya banyak lagi nak tulis.. JAngan kondem pulak ye. Ibu  bapa bertanggungjawab atas anak masing-masing. Kesian cikgu.

Jangan marah kat post ni ye.. anak ramai yang bersekolah pun, kita kena ambil tahu pasal pelajaran mereka kan?

 

Nak tambah lagi? boleh type kat komen ye..

 

 

 

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge