Tag Archives: Hamil/Bersalin/Menyusu

Cara Mudah Kurangkan Semput Ketika Hamil

Semput? Semput ni bahasa pasar la lebih kurang. Kalau bahasa baku, sempit tu maknanya lelah atau asthma atau sesak nafas. Bahaya tak semput ni terutamanya masa mengandung? Semput ni bahaya walaupun kita tak mengandung. Ada kes yang pesakit lelaki meninggal akibat semput. Bahayanya semput ni sampai tahap kematian. Bagi kita yang mengandung dan memang ada …

Kencing Manis Semasa Hamil; Apakah Cara Mengurangkan Kencing Manis dengan Berkesan?

Alhamdulillah dah mengandung. Tapiii…ada satu lagi masalah… Kencing manis semasa mengandung.. aduuu… semasa mengandung ni la kencing manis nak datang… Macam mana cara nak kurangkan atau macam mana nak hilangkan kencing manis semasa hamil? GDM atau Gestational Diabetis Melitus ni jenis  bermusim. Time musim hamil ni la dia datang. Tapi, kalau tak control semasa hamil, …

Vitamin Untuk Ibu Hamil Yang Menjadi Pilihan Ramai Untuk Sentiasa Cergas

Perlu ambil ke ambil vitamin semasa hamil? Doktor kat klinik takde pulak bagitau mommies kena amek vitamin semasa hamil kan? Sekiranya pemakanan seharian tidak seimbang dan tidak cukup nutrisi, mommies sangat digalakkan untuk mengambil vitamin. Lagipun, time pregnant ni, kita lebih prefer makan secara semberono.. “makan je apa yang mulut rasa nak makan kan” hehehe.. …

Tips Untuk Ibu Hamil Supaya Sentiasa Cergas Dan Tidak Dicop Lembik Oleh Ibu Mertua

“Alhamdulillah.. puan dah mengandung 5 minggu”.. wahhh..rasa berbunga-bunga hati kan mommies. Tambah pulak kalau kita baru je kahwin, terus melekat babynya.. Syukur sangat kan? Tapi, mommies kena tahu jugak tips untuk ibu hamil ni supaya kita jadi lebih cergas dan tak lembik walaupun seharian bekerja di ofis… Kang tak pasal-pasal kena cop lembik pulak ngan …

Cara Sembuhkan Luka Bersalin Caesarian Dengan Cepat dan Tidak Merbahaya

Dalam entry yang sebelum ni, saya ada sertakan efek sekiranya ambil PATI HARUAN selepas bersalin secara caesarian atau secara pembedahan. Memang ikan haruan ni bagus untuk sembuhkan luka dengan cepat. Tapi.. Kalau yang pati ni bahaya sikit… Kalau yang bersalin secara normal, nak ambil pati haruan takpe…Tapi kalau mommies bersalin secara pembedahan amat-amatlah lah DILARANG …

Adakah Anda HAMIL dan SUSAH TIDUR LENA Serta Alami Masalah SEMBELIT?

Ibu hamil ni kan memang kadang-kadang payah nak tidur lena. Tambah pulak bila perut dah semakin besar. Nak tidur terlentang, rasa macam sesak nafas. Tidur mengiring macam tak puas sebab jadi lenguh badan. SAmpai kadang-kadang tidur tak lena setiap malam. Aduhai.. bertabah la mommies.. Eh…takmola macam tu.. Takkan la selama 9 bulan 10 hari nak …