Tag Archives: Ibu dan Anak

Senarai Makanan yang BOLEH / TIDAK BOLEH diambil Semasa BERPANTANG

Alhamdulillah akak-akak dah selamat melahirkan anak. Sekarang masa untuk berpantang pula. Ada yang berpantang 40 hari, 44 hari ada juga 100 hari. Berapa harikah yang kita perlu berpantang sebenarnya? Terdapat banyak sebenarnya pantang larang untuk ibu selepas bersalin. Sebagai contoh, sekiranya kita dah selamat berpantang selama 40 hari, jangan pula kita minum ais pada hari …

Tips: 5 Cara Mudah Sendawakan Bayi Anda

“Sendawakan bayi selepas menyusu”… Pesanan yang selalu diberitahu kepada kita kan. Kalau boleh jangan biarkan baby anda terus tidur selepas menyusu. Sendawakan baby terlebih dahulu kerana ia membantu mengelakkan kembung. Saya akan kongsikan 5 cara mudah untuk sendawakan baby anda. Sebelum itu, kita perlu tahu akan kepentingan sendawa. Masalah kembung perut atau kolik berkait rapat …

Selamatkah JAMU MODEN a.k.a SET BERSALIN SHAKLEE pada IBU dan BAYI?

Jamu Moden Atau Set bersalin / berpantang shaklee semakin menjadi pilihan ramai anak-anak muda yang baru bersalin. Akan tetapi, ramai juga yang memilih untuk mendapatkan jamu seperti Nona Roguy, Tanamera dan sebagainya mengikut adat dan kebiasaan orang-orang lama. Akan tetapi, ramai juga mommies yang agak susah untuk mempercayai akan kehebatan jamu moden ini.. Persoalannya,  Adakah …

Vitamin yang Boleh diambil Semasa Hamil

TAHNIAH PUAN!!! Anda Hamil!!!! Masa tu, hati berbunga-bunga…muka glowing-glowing kan…tambah pulak anak Pertama..lagi la gembira kan…sama la kita..heheh…bila dah balik rumah baru teringat nak tanya doktor boleh makan apa tak boleh makan apa..sebab dah gembira sangat sampai tak ingat nak tanya doktor. yang pasti doktor kat klinik mesti bagi ASID FOLIK, dengan Iron formula kan.Tapi …

Kesan Omega-3 Kepada Bayi dan Wanita Hamil

Seringkali bila ada wanita hamil, dia digalakkan mengambil Omega-3 atau ramai yang memanggilnya “Minyak Ikan”. Tahukah anda, wanita-wanita hamil kenapa anda sangat digalakkan untuk mengambil Omega-3 dan apakah kesan Omega-3 terhadap bayi dan anda? Adakah ia kesan yang baik atau kesan yang buruk.Kesan Omega-3 kepada bayi dan wanita hamil adalah:1.  Membuat bayi anda lebih bijak. Dalam …

BREAST CYST dan MAKANAN YANG PATUT DIELAKKAN

Breast cyst @ sista atau juga dikenali sebagai FIBROCYSTIC terjadi apabila sel payudara  mengekalkan cecair dan menghasilkan kantung kecil. Pengekalan cecair ini dan perubahan  cyst kerap berlaku semasa ovulasi dan / atau sebelum haid. Kopi telah menjadi target sebagai penyebab utama cyst payudara kerana kandungan  kaffeinnya. Walaupun teori kaffein ini masih belum dapat dibuktikan secara saintifikal,  namun, …

Kelebihan Menyusu Badan

 Terdapat banyak kelebihan menyusu badan. Antaranya adalah: 1. Meningkatkan IQ bayi anda 2. Meningkatkan sistem imun bayi anda. 3. Merendahkan risiko bayi anda untuk menghidap penyakit diabetis, penyakit      jantung, asthma, allergik, pneumonia, masalah pernafasan dan jangkitan       pada telinga. 4. Meningkatkan ikatan kasih sayang antara ibu dan bayi. 5. Membakar kalori sebanyak 300 …

Petua untuk SI MANJA anda

Petua untuk si manja Ruam Ruam panas sering menyerang bayi yang baru lahir. Untuk meredakannya, gunakan kanji nasi. Untuk membuatnya,  masak bubur nasi. Kemudian, ambil sedikit dan letakkan ke dalam kain jarang. Ikat dan picit hingga keluar kanjinya. Sapukan air kanji tersebut pada ruam. Hasilnya, ruam akan berkurangan. Melentikkan bulu mata bayi Kepada ibu-ibu yang …

Vitamin untuk Anak Anda

SET UNTUK ANAK ANDA Ibu2 mesti mahukan anak2 yang SIHAT CERDIK PINTAR CERGAS kan?Set untuk anak anda yang genius: MEALSHAKE VITALEA FOR CHILD VITA C CHEWABLE OMEGA GUARD Tapi pemakanan anak tidak dapat dijaga rapi…sudahnya anak mudah demam, batuk selsema..Tambah pulak dgn environment di tadika taska yang ramai kanak2..mudah sgt terjangkit demam nya kan…Kalau anak2 …